Utmärkelser


Trädgårdsutställningen Sommarsalongen 2010 – SILVERMEDALJ

  • SommarSalongen var en utställning som ägde rum den 11 juni – 12 september 2010 i Ulriksdals slottspark och behandlade fem teman; trädgård, bostad, bröllop, mat och miljö. Utställningarna var spridda över parken, Orangeriet och även inne i slottet.
  • Inom varje tema presenterades en rad olika tillfälliga eller varaktiga utställningar samt arrangemang exempelvis teater, konserter och seminarier. De ska ge inspiration till livskvalitet i form av ökat intresse för trädgårdsarbete, miljöhänsyn, matlagning, bröllop & kärlek samt livskvalitet i boendet.
  • SommarSalongens största utställning var Idéträdgårdarna som bestod av ett tjugotal idéträdgårdar skapade och utformade av några av Sveriges landskapsarkitekter, trädgårdsdesigners och trädgårdsmästare. Arbetet med idéträdgårdarna leddes av Gunnar Björkman, parkchef på Ulriksdal, Haga och Djurgården.
  • Trädgårdarna fanns att se under hela sommaren och tolkade två teman, kärlek och bröllop.
  • Trädgårdarna bedömdes av en omsorgsfullt sammansatt och kompetent jury där Prinsessan Christina Fru Magnuson var juryns ordförande. ”Bästa idéträdgård” och andra utmärkelser utsågs. Även besökarna gavs chansen att tycka till och rösta fram ”Besökarens favorit”. Målet var att besökarna skulle hitta inspiration till sin egen trädgård eller koloni, allt för att sprida trädgårdsintresset.

Irmas text till bidraget: Kärlekens Stig

Temat Kärlek och Bröllop är brett och kan lätt bli en kliché. Efter mycket grunnande kom idén som en blixt från klar himmel när vi satt på ett café i Göteborg en kall vinterdag strax efter nyår: det klart att det ska handla om två personer som möts, blir förälskade och hur deras liv tillsammans är! Ivrigt började jag kladda ner idéerna med min svarta penna på det som fanns närmast: några servetter!
När jag tittar på servettskisserna har en del förändrats och förbättrats men grundidén står sig och håller; kladdandet tog form och blev till slut en färdig trädgård: Kärlekens Stig. Personerna representeras av två stigar i olika material som strålar samman och blir en i ett hjärta av röda blommor. Därefter följer vi dem genom förhållandets olika faser som även det gestaltas av olika material och växter fram till bröllopet.

Kärlekens stig

Två människor möts och blir förälskade. I början är allt underbart, problemfritt och enkelt men sedan kommer vardagen in i bilden och deras väg tillsammans är inte så jämn längre. Efter ett tag får förhållandet problem, för ute i periferin finns en tredje person som lockar. Dock klarar de sig genom krisen och fortsätter tillsammans i sin vardag. Dynamiken i familjen ändras när ett par bildas; förhållandet mellan svärmor och svärson eller svärdotter är inte alltid enkelt utan påverkar deras liv. Träget fortsätter de dock tillsammans på en väg som blir jämn igen och ingår till slut äktenskap.

Texten ovan representeras av de olika föremålen i trädgården. De två personerna, dvs. stigarna med olika sorters grus, möts och korsas i det blomsterfyllda hjärtat och deras liv tvinnas om varandra. Nu följer den släta, mjuka stigen av eco-yta som beskriver hur enkelt och bra allt är i början. Sedan blir gången mer ojämn, det är inte längre helt problemfritt och det har blivit vardag. Efter det hamnar de i en kris för en tredje person som representeras av Frestelsens Äpple ligger lite upphöjd och ouppnåelig på en kulle. Vassa törnen – röda rosor vars revor ligger över stigen- sliter i dem och de kantiga, vassa stenarna gör det svårt att gå framåt men brudbågarna håller i hop dem och de fortsätter dock framåt tillsammans och gången blir jämnare igen.

Nya familjekonstellationer kan vara knepiga och den ibland konfliktfyllda relationen mellan svärmor och svärson/svärdotter representeras av Svärmors Tunga och Svärmors Kudde; svärmor säger elaka saker men som man bäddar får man ligga eller om det är tvärtom: svärsonen eller svärdottern är taggig och vass mot svärmor och får svar på tal. När harmonin och balansen återställts hos vårt par fortsätter de tillsammans och nu är deras väg slät och utan hinder igen. Gången, dvs. vårt par i deras liv tillsammans, rör sig snirkligt framåt och når till slut bänken, eller altaret, med dess två ringar av rostig tråd – gammal kärlek rostar aldrig- som representerar bröllopet. Bredvid bänken finns en fontän av ett granitklot; vattnet är evigheten och klotet en perfekt symbol som även den liksom vattnet saknar början och slut. Runtom finns växter förutom den röda rosen som på olika sätt kan förknippas med kärlek; Kärleksört, Bergenia cordifolia (betyder hjärtformad), Passionsblomma, Murgröna som betyder evig trohet, rosmarin som betyder i hågkomst osv.

Där är ett kapitel i livet slut och ett annat börjar, men den fortsättningen får man föreställa sig; fortsätter stigen som en eller delar den på sig längre fram?


Landscape Contractors Association Awards

LCA (Landscape Contractors Association) gav Irma Hummel tre utmärkelser år 2005 och tre till år 2006 för hennes trädgårdar i Washington DC området. Dessa utmärkelser var för trädgårdar i olika storlekar och miljöer.


TV-program

Irma Hummel har även medverkat som trädgårdsdesigner i olika avsnitt av serien ”Curb Appeal” på kanalen HGTV, ”Home and Garden Television”.

UtmärkelserHon var ansvarig för två projekt i avsnitt som sändes i september 2006 och april 2007. i båda programmen visade hon hur man gör om framsidan och entrén från vardagliga, för att inte säga tråkiga, hus i Washington DC området till trädgårdar som både är funktionella och vackra.

Programmen kan ses på:

Home and Garden TV – Special 2007 – Irma Hummel
”Curb Appeal – Episode CRB-1903 – City Bungalow”

Home and Garden TV – Special 2006 – Irma Hummel
”Curb Appeal – Episode CRB-1803 – Grand Colonial Update”