Offentligt


Bibliska trädgården, Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden

Den är inte stor, men här finns representerade många av de växter som omnämns i Bibeln. Förutom de man förutsätter klarar sig bra i vårt klimat t ex Buxbom, Salvia, Vallmo, Mariatistel, Ros och Mynta; finns även en liten fikonträd och druvor som har överlevt tre hårda vintrar utomhus tack vare det sydliga läget och god dränering.

Källan, Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden

Mellan kyrkan och prästgården finns en stor fontänsten. I samband med att den renoverades gjordes en enkel men fin plantering med inspiration från Bibeln och folktron runtom. Tolkningen är lite friare, det finns olika sorters Salvior, Timjan, Lilja, Mariatistel; Daggkåpa etc.

Gravområde Saltsjöbadens Kyrkogård, Skogsö, Saltsjöbaden

En outnyttjad del av kyrkogården genomgick en ansiktslyftning. Området fylldes ut så man fick plats för flera gravar. Den plana ytan blev en gräsmatta och fick en gång av skiffer runtom. Slänten planterades med en blandning av skuggtåliga perenner (Funkia, Julros, Ormbunkar osv) och städsegröna buskar (Lagerhägg och Buxbom).

Lilla Källan Saltsjöbadens Kyrkogård, Skogsö, Saltsjöbaden

I direkt anslutning till gravområdet ligger ett annat oråde med en fontänsten som var ur funktion. Stenen är mycket vacker och fontänen reparerades; vattnet hålls rinnande även vid kallgrader. Den lilla ovala planteringen runtom består av växter som drar till sig fjärilar och humlor. Tanken var att skapa något som barn hade tyckt om; vatten, vackra blommor och fjärilar. Bland växtern akan nämnas Sommarviva, Kantnepeta, Luktviol, Doftfunkia osv.

Restaurant Piren, Kristineberg

Med årstidernas växlingar varieras planteringarna på Restaurant Piren. Det dramatiska läget på en pir i Mälaren, med en industribetonad lokal kontrasteras av den färgglada och brokiga inredningen. Krukor och växter fäljer samma tankegång; strama stora krukor i rost och mörkgrått fylls med växter i olika former med mycket murgröna och andra växter som hänger över kanterna och mjukar upp. På sommaren hålls färgskalan mestadels åt det roströda, orange, vinröda och gult med enstaka inslag av blått och silver. Även växternas och bladens former är viktiga; spretig, spetsig Cordyline placeras bredvid ett mörkgrönt buxbomsklot.

Kafé Vete-katten, Stockholm

Det anrika kaféet Vete-kattens uteservering fick en ordentlig ansiktslyftning. Pergolan och planket med dörrar var mörkgula, något som gjorde att de ljusgula fasaderna såg smutsiga ut.De blev nedtonade i grön umbra och en grön-grå ton. Det blandade möblemanget ersattes med en nytillverkad trädgårdsklassiker som var vanlig i svenska klassiker förra seklet. Möblerna är handgjorda i Finland av skickliga snickare; materialet är långsamväxande furu, målat tre gånger med ekologisk linoljefärg . Några möbler specialtillverkades för Vete-Katten, bl a den nätta kyssbänken runt kastanjen och träsitsen till den väggfasta, gjutna bänken. Målet var att skapa en blanding av klassiskt kafé med berså.

Till planteringskärl användes bl a en stor rödvinstunna v ek, en liten whiskytunna av ek, svarta gjutjärnsurnor i olika storlekar, vedkorgar av metall och olika lådor i blandade storlekar.

Växtvalet sommartid föll på en gammaldags pelargon; den ljusrosa Mårbackan tillsammans mer murgröna och annat. Som klängväxt på pergolan används Dipladenia, eller Bägarranka som den heter på svenska.

Tidig höst byttes mycket ut mot stora boll-chrysanthemum i höstlika färger och prydnadspumpor i roliga former placerades ut under kyssbänken.

Arbetet är gjort i samarbete med Westan.

Saltsjöbadens Golfklubb

Området uppe vid klubbhuset var i behov av en förändring för att skapa en trevligare inramning till entrén och restaurangen. För besökare som inte var bekanta med området var det t ex svårt att hitta entrén, detta åtgärdades. Det kändes alltför öppet och flackt, därför skapades en lägre, avlång kulle som planterades.